Wednesday, 4 April 2012

LEBIH KEKAYAAN DENGAN PUBLIC GOLD

BERITA TERGEMPAR!!!

1- Normal Dealer introduce Normal Dealer akan layak dapat komisyen 0.2% setiap kali Normal Dealer dalam rangkaiannya buat belian.

2- Priority Dealer introduce Priority Dealer akan layak dapat komisyen 0.2% setiap kali belian Priority Dealer dalam rangkaiannya buat belian.
...
3- Normal Dealer introduce Priority Dealer akan dapat tunai RM500.

Kini semua org layak dapat overriding bersama Public Gold!!! Berkuatkuasa mulai 1 April 2012. Sebarkan kepada yang lain2 ye!

Tuesday, 24 January 2012

4 sebab mengapa perlu melabur silver

Apa khabar kepada para pelabur2 Emas dan Perak semua? saya doakan agar anda sentiasa berbahagia, kaya dan berjaya. Dalam keghairahan membeli Emas sebagai medium simpanan dan pelaburan, jangan sampai terlupa membeli Silver ya!

Ini kerana kenaikan pelaburan Silver adalah 2 kali ganda berbanding kenaikan pelaburan Emas, dan ketika ini Silver sedang berada di dalam posisi pendakian semula selepas mengalami penurunan yang agak besar.


4 Sebab mengapa anda perlu membeli Silver :

1. Corak dan pola pergerakan harga Silver pada ketika ini, menyamai dengan pola pergerakannya pada tahun 2008, dimana jika dibuat perbandingan teknikal, ketika ini Silver sedang mengorak pola pendakian awal.

2. Pengurangan kadar pengangguran di Amerika menunjukkan perkembangan ekonomi yang positif sekaligus bakal merancakkan industri pembuatan dan teknologi.
Memandangkan Silver adalah komponen penting dalam pembuatan teknologi, permintaan ke atas komoditi ini akan melonjak sedangkan penawarannya terus berkurang.

3. Kepesatan pembangunan teknologi dijangka berkembang baik pada tahun 2012, sekaligus bakal memberi impak peningkatan ke atas permintaan Silver.

4. Jika harga Emas dijangka meningkat sehingga ke paras $2,500/oz, iaitu kenaikan sekitar 45% berbanding harga semasa ketika ini ($1700/oz), Silver pula bakal meningkat sehingga $60/oz, ianya adalah kenaikan sebanyak 100% berbanding harga semasa ketika ini ($30/oz).


Yayan tengah kira stok Silver
Kesimpulannya, tahun 2012 adalah tahun paling baik untuk anda memulakan / menambah pelaburan Silver, ini tahun untuk Silver!!!

Kepada yang baru nak mula membeli, anda boleh dapatkan cara2 membuat belian di sini.

Jika anda mahu belajar ilmu pelaburan Emas dan Perak dengan lebih mendalam lagi, anda boleh hadir ke seminar percuma saya di seluruh Malaysia pada bulan Februari ini. Klik sini untuk melihat jadual seminar.

Jika anda mahukan lebih banyak keuntungan, pelajarilah lebih banyak ilmu pelaburan. Anda nak tahu rahsia bagaimana supaya anda boleh menikmati keuntungan dengan lebih cepat, banyak serta rendah risikonya? Saya mengalu2kan anda untuk hadir ke Bengkel Strategi 5B.

Dapatkan informasi lanjut mengenai Strategi 5B di sini.

Alhamdulillah, setelah berbelanja sehingga puluhan ribu ringgit untuk pelaburan ilmu, kini saya adalah seorang pelabur sepenuh masa yang berjaya, dan menyara kehidupan dengan hasil pendapatan dari pelaburan sepenuhnya.

Saya akan berkongsi semua ilmu pelaburan yang saya ada dengan anda semua di seminar dan bengkel2 di seluruh Malaysia. Jumpa anda disana!

sumber ; http://www.pelaburjutawan.com/

Monday, 16 January 2012

Emas dijangka cecah RM503 satu gram menjelang 2020 - Berita Harian 17 Jan 2012




Berita Harian - 17/01/2012

STANDARD Chartered Bank mengunjurkan harga emas bakal mencecah AS$5,000 seauns atau kira-kira AS$160 (RM503) satu gram menjelang 2020, disokong permintaan kukuh dari China dan India.

Ketua Penyelidik Global Komoditinya, Hsi Han Pin berkata ada kaitan ketara antara pendapatan isi rumah di China dan India dengan harga emas kerana sebarang peningkatan pendapatan boleh guna di dua negara pembeli emas utama dunia itu akan mendorong peningkatan permintaan bagi logam berharga berkenaan.

Beliau berkata, langkah bank pusat seluruh dunia mengumpul emas bagi mempelbagaikan rizab masing-masing juga membantu melonjakkan harga logam berharga itu untuk terus kekal tinggi.

“Kebimbangan terhadap krisis hutang Eropah dan pertumbuhan perlahan ekonomi Amerika Syarikat (AS) akan terus menggalakkan pelabur dan bank pusat membeli emas,” katanya pada siri taklimat penyelidikan global 2012 di Kuala Lumpur semalam.

Hsi menambah, harga emas juga akan disokong persekitaran kadar faedah sebenar yang negatif apabila banyak bank pusat dijangkakan menurunkan kadar faedah atau mengekalkannya pada paras terendah untuk menyokong pertumbuhan ekonomi negara masing-masing.

Sepanjang 2011, harga emas meningkat 10 peratus dengan mencecah paras tertinggi dalam sejarah pada AS$1,920.30 seauns atau AS$61 (RM194) satu gram September lalu berikutan kebimbangan krisis hutang di Eropah dan pertumbuhan perlahan ekonomi AS.

Bagaimanapun, pada Disember lalu, harganya jatuh mendadak berikutan pengukuhan dolar AS dan penjualan berterusan oleh dana lindung nilai.
Pada dagangan semalam, harga emas meningkat 11 sen kepada RM159.93 satu gram.

Mengenai ekonomi Malaysia, Ketua Penyelidik Asia Tenggara Standard Chartered Bank, Tai Hui mengunjurkan ekonomi negara ini akan berkembang 2.7 peratus tahun ini berbanding 4.8 peratus tahun lalu berikutan ketidaktentuan ekonomi global.

Katanya, sektor komoditi akan menjadi pemangkin utama yang menentukan pertumbuhan tahun ini, sama seperti tahun lalu dengan minyak sawit, getah dan gas asli cecair menyumbang 70 peratus kepada pertumbuhan lapan peratus eksport Malaysia dalam tempoh sembilan bulan tahun lalu.

Beliau berkata, harga komoditi juga memainkan peranan penting dalam perbelanjaan penduduk Malaysia terutama di kawasan kampung.

"Harga komoditi yang tinggi akan membantu ekonomi domestik berdepan dengan ketidaktentuan di pasaran global," katanya.

Beliau berkata, pihaknya menjangkakan harga CPO akan berada pada paras RM3,450 setan tahun ini, meningkat daripada RM3,216 setan tahun lalu.

Tai berkata, inflasi dijangka berkurangan kepada 2.6 peratus tahun ini berbanding 3.3 peratus lalu berikutan kestabilan harga komoditi dan makanan.

Beliau berkata pihaknya juga mengunjurkan Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengurangkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 0.5 peratus tahun ini, bermula dengan pengurangan 0.25 peratus pada Mac ini.

Bank itu mengunjurkan ringgit akan mencecah paras RM3.03 berbanding dolar AS menjelang akhir tahun ini, disokong harga komoditi yang kukuh

Sunday, 25 December 2011

Pelabur Emas Untung 20%, Dealer Untung 40%!

Just nak share 1 tip penting dengan sahabat, iaitudaripada simpan duit kertas, lebih baik simpan emas.

Nasihat saya, kalau ada duit RM20,000, jadilah dealer Public Gold. Saya untung banyak juga dengan Public Gold ni walaupun sambil-sambil. Semalam saya dapat satu urusniaga yang untungnya RM950! Alhamdulillah… syukur pada Allah yang menghantar customer pada saya. Entah macam mana, tetiba ada seorang yang saya tak kenal call nak beli emas lepas baca Quick Review Tentang Emas dari blog ni.

Cara Dealer Emas Gandakan Keuntungan

Untung kenaikan nilai emas sahaja setakat ni, lebih kurang 13% dalam masa 9 bulan! Di bawah ni, saya senaraikan 4 keuntungan jadi Dealer Public Gold:
  1. Untung kenaikan harga emas. Paling teruk pun 15% setahun.
  2. Untung komisyen jual beli emas 1% - 2%. Nak untung lebih 5% atas setiap jual beli? Lepas jadi dealer nanti baru saya cerita. Ni rahsia dealer emas.
  3. Untung bila orang jual balik emas pada kita 5% - 6.5%!
  4. Untung ‘manipulate’ turun naik harga emas? Huh, setakat ni saya berjaya buat sehingga 9.5%! Ingat, skill ‘manipulate’ ni hanya halal dibuat oleh dealer emas yang sah sahaja. Kalau dibuat oleh orang awam, ia boleh jadi haram sebab mempermainkan ‘duit’ menjadi komoditi, sebagaimana main FOREX. Bagi orang awam, ianya halal dari sudut transaksi, tapi boleh jatuh haram dari sudut maqasid syariah.
Modal Dealer Emas Tak Beku

Saya bermula dengan modal RM20,400 jer dulu. Berapa nilai dana gold investment saya sekarang ni? Setakat 9 bulan ni, saya untung lebih kurang 25%! Untung sandarkan duit kepada emas dan tolong fahamkan kawan-kawan kebaikan menyimpan emas. Bukan senang nak cari investment yang boleh bagi untung sampai 25% setahun, betul tak?

Lagi menarik, duit RM20,400 saya tu TAK BEKU macam simpan duit di Tabung Haji atau pelaburan lain. Duit tu saya boleh pakai buat rolling bisnes tanpa perlu menjual emas-emas saya. Caranya ialah pajak emas bila nak pakai duit. Lepas dapat untung, tebus balik. Itulah cara makcik-makcik di Pasar Siti Khadijah rolling bisnes dia. Gelang yang penuh sampai lengan tu bukan untuk perhiasan semata-mata, tapi ia juga dana bisnes mereka!

Tip Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi

Berita terbaru, Public Gold telah keluarkan Barang Kemas 916 yang bernilai tinggi. Maksudnya, bila nak pakai duit, kita boleh jual balik atau pajak barang kemas tu dengan nilai yang tinggi. Ingat, tak semua barang kemas yang bernilai tinggi. Ada barang kemas yang kalau sahabat beli hari ni, esok terus susut nilai hingga 25% - 40%!

Boleh rujuk artikel saya bertajuk “Tip Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi” untuk fahami cara membeli barang kemas bernilai tinggi. Sambil jadikan perhiasan untuk isteri, ia juga adalah pelaburan. 2 dalam 1, insyaAllah.

Setakat ni dulu, wallahu a’lam.

hubungi saya pada yang berminat menjadi dealer
0133582788

Harga Emas Jatuh, Rugi atau Rezeki?

Harga emas jatuh agak banyak dalam masa seminggu ni. Bulan November, harga tertinggi 1 Dinar Public Gold (PG) ialah RM820. Tapi pagi tadi, harga terendah RM715! Penurunan sebanyak 13%! Wow, banyak tu… Bagi orang baru, pastinya mereka rasa panik. Takut harga dah tak naik-naik dah. Tapi bagi orang yang ada ilmu pasal emas, oh! waktu gandakan keuntungan datang lagi! Mereka ‘bersorak’ dan memborong ramai-ramai!

Kejatuhan Bersifat Sementara

Kenapa kita perlu seronok bila harga jatuh? Bagi orang yang tahu, kejatuhan begini cuma sekejap jer. Maksudnya, kalau beli pada harga sekarang, mereka boleh buat fast profit! Saya yakin, 3 bulan akan datang, mesti mereka yang tak beli masa ni akan rasa menyesal…

Sebagaimana yang saya pernah tulis sebelum ni, pada asasnya, harga emas tak sepatutnya jatuh pada masa sekarang. Mana-mana pakar analisis harga emas pun mesti setuju dengan statement ni. Belum ada faktor yang menyokong harga emas untuk jatuh secara kekal. Yang paling banyak dan besar ialah faktor yang menyokong harga emas naik jauh lebih tinggi daripada sekarang iaitu krisis hutang negara-negara Eropah, krisis hutang US, penyusutan nilai dolar yang teruk dimana kuasa beli US Dollar telah susut 90% sejak 1971! Saya ulang sekali lagi, US Dollar telah susut sebanyak 90%!

Harga Emas Tak Sepatutnya Turun

Berdasarkan sejarah matawang, penyusutan teruk US Dollar dan krisis hutang negara-negara besar ialah petanda besar sistem wang fiat (kertas) akan (bahkan PASTI) runtuh!Bila duit kertas runtuh, yang hanya akan bernilai cuma emas, perak, tanah pertanian dan barang makanan. Semua saham, unit amanah, komoditi, hartanah akan jatuh tergolek!

Em, apa kaitan US Dollar dengan kita? US Dollar adalah matawang yang digunakan untuk dagangan antarabangsa. Bila US Dollar runtuh, seluruh sistem matawang pun turut sama runtuh!

Bonus Untuk Pelabur Emas

Apa faktor harga emas jatuh mendadak minggu ni? Antara faktor utama ialah pelabur beralih dari matawang Euro yang tengah nazak disebabkan krisis hutang (yang menemui jalan buntu) ke US Dollar buat sementara waktu! European Union (EU) Summit yang berakhir Sabtu lepas i.e. 10 Disember 2011 gagal mencapai kata sepakat untuk selesaikan masalah hutang. Bila orang beralih dari Euro kepada US Dollar, nilai dollar akan melambung dan harga emas akan turun berkadar terus dengan kenaikan US Dollar.

So, ini adalah BONUS bagi pelabur emas dan perak untuk selamatkan dan gandakan kekayaan mereka! Bagi mereka yang borong masa ni, mereka boleh buat untung cepat senang-senang jer… InsyaAllah.

Wallahu ‘alam.

Thursday, 24 November 2011

Tukar simpan duit dengan simpan emas

"Tiga tahun lepas, ana beli 1 dinar harga RM380. Sekarang ni harga dia lebih kurang RM600!" - Saifudin

Saya terus ambik calculator handphone dan kira return on investment (ROI). Sahabat saya tu, dia beli beberapa keping dinar untuk maskahwin tiga tahun lepas. Saya congak-congak, ROInya 18% setahun! Wah... ini lagi bagus dari Tabung Haji, ASB, dan juga unit trust!

Oh, apa yang sahabat saya bagi tahu sementara tunggu buka puasa di Su Tom Yam, Kota Bharu membuatkan rasa ingin tahu pasal pelaburan emas semakin membuak-buak.

Dinar Emas atau Tabung Haji?

Sejak Kelantan lancarkan Dinar Kelantan beberapa tahun dulu, selalu terfikir samada nak biarkan saving dalam Tabung Haji atau nak beli dinar emas?

Saya memang yakin melabur dengan cara beli dinar emas lebih berbaloi berbanding simpan di Tabung Haji. Dividen Tabung Haji cuma sekitar 5% setahun, tapi dinar emas, nah tengoklah perbezaan dia. Dan satu lagi, kalau simpan dinar emas, risiko inflasinya ialah 0%! Kita tak perlu takut dengan inflasi yang agak merisaukan setahun dua kebelakangan ni.

Inflasi: Antara Dinar dan Duit Kertas

Ikut pada pembacaan saya, zaman Nabi dulu, seekor kambing nilainya 1 dinar emas, tapi sekarang, nilai seekor kambing masih tetap 1 dinar emas! Wah... dinar emas tak terjejas dengan inflasi sejak 1,400 tahun lalu!

Tapi kalau duit ringgit, nilai inflasi sebenar lebih kurang 10% setahun. Bayangkan tahun 80-an dulu, duit belanja budak sekolah cuma RM0.50 - RM1.00 sehari. Tapi sekarang, RM2.00 - RM3.00 baru cukup untuk beli makanan waktu rehat! Inflasinya lebih kurang 200% dalam masa 20 tahun!

Simpan Duit Dalam Bentuk Emas Fizikal

Balik KL lepas raya, saya teruskan 'kajian' saya pasal dinar dan pelaburan emas. Saya rujuk blog Husam Musa dan juga beberapa website lain yang saya rasa boleh pakai. Justifikasi YB Husam dan Kerajaan Kelantan tentang kenapa perlunya dinar emas sangat masuk akal.

Dinar (emas) tahan inflasi. Tak perlu takut pada kegawatan ekonomi. Ia tetap laku di mana sahaja seluruh dunia pada bila-bila masa kalau berlaku peperangan. Dan emas, adalah aset yang sangat mudah dicairkan, sama seperti duit juga. Pendek kata, nilai kekayaan kita tak akan tergugat kalau kita simpannya dalam bentuk dinar, atau dengan kata lain simpankannya dalam bentuk emas fizikal!

Oh, saya dah buat azam, nak tukarkan sebahagian besar simpanan 'kecemasan' kami ke dalam bentuk dinar emas.

Masalah Nak Dapatkan, dan Tempat Simpan

Tapi masalahnya ialah;
  1. Kat mana nak beli dinar di KL ni? Takkan nak beli di Kelantan, lepas tu bawa balik ke KL? Nanti kena rompak tengah jalan... huh... risiko tu...
  2. Macam mana cara nak beli dinar? Katanya, stok Dinar Kelantan selalu habis macam pisang panas? Kalau nak beli, kena telefon dulu. Uh... susah tu.. takkan nak pesan orang lain tolong belikan.
  3. Kat mana nak simpan? Kalau simpan kat rumah, wah... risikonya tinggi. Nanti jadi sasaran perompak pulak. Kalau tak pun, takut terlupa letak kat mana-mana. Aduh...
Duit Kertas Tiada Nilai Sebenar

Hati saya makin tak senang. Takut duit simpanan dimakan inflasi. Dividen Tabung Haji cuma 5%, tapi kadar inflasi 10% setahun. Makin tahun, makin menyusut nilai simpanan saya. Makin rendah kuasa belinya. Dan bila fikir jauh lagi, kalau berlaku peperangan, duit kertas dah tak bernilai satu sen pun macam kes mentua YB Husam Musa di blog beliau di sini.

"Saya teringat Gemulah ayah mertua saya, dia pernah menceritakan kepada saya yang ketika Jepun mendarat di Sabak, dia berumur 14 tahun. Dia sudah tidak bersekolah, kerana dia tak naik-naik kelas, terpaksa mengulangi kelas satu untuk 3 tahun berturut-turut. Dia meminta modal dari emaknya untuk memulakan perniagaan, emaknya telah memberi dia sekeping emas pound duit Amerika yang sudah diikat menjadi kancing baju. Dia jual kancing baju itu dan memulakan perniagaan menggunakan perahu di sungai Kelantan. Dia mula-mulanya berniaga budu. Perniagaannya berkembang, di akhir pemerentahan Jepun dia sudah berniaga macam-macam termasuklah atap dan balak di sepanjang Sungai Kelantan. Di waktu pemerentahan Jepun ini, antara teman yang ditemui di Kota Bharu ialah Almarhum Raja Perlis, baginda ketika itu berniaga manisan (gula melaka) menggunakan basikal.

Apabila Jepun menyerah kalah, dia memiliki berguni-guni duit gambar pohon pisang yang dikeluarkan oleh pihak Jepun di sini. Duit itu sudah tidak laku lagi. Hanya layak dibuang di umbi pisang. Dia jatuh miskin sekali lagi.

Ayah mertua saya sempat mengalami dua kali kejatuhan pemerentahan, pemerentah British dan Jepun. Walaupun kuasa barat kalah di Semenajung, tetapi duit pound Amerika tetap laku, kerana ianya emas. Kali kedua duit Jepun tidak laku langsung selepas kejatuhan Jepun; kerana ianya kertas." - YB Husam

Monday, 21 November 2011

Bila Masa Terbaik MEMBELI Emas?

Masa emas 20 gram harga RM3,150 takut nak beli, tapi bila harga dah melepasi RM3,700, baru kelam kabut nak beli. Itulah yang saya perhati kebanyakkan sikap yang orang baru berjinak-jinak dengan emas. Nak tengok bukti harga emas naik dulu, baru nak beli. Padahal, gold historical price kita boleh cek bila-bila masa diwww.kitco.com. Bahkan sejarah harga emas sejak 30 tahun lepas pun boleh tengok. Itulah dia buktinya.

Dan ramai juga bila saya cerita pasal emas, mereka ingat saya nak berniaga, nak ambik untung atas kawan. Padahal, itu semua untuk kebaikan dia. Tak nak beli dengan saya pun tak apa, beli lah dengan dealer lain. Tapi ambik la masa sikit untuk faham pentingnya simpan emas. Kalau tak penting, Kerajaan Kelantan tak akan keluarkan dinar emas pertama di Malaysia walaupun dapat banyak tentangan daripada kerajaan BN sejak tahun 2006 lagi.

Akibat Tunggu Harga Paling Rendah

Keduanya, yang paling ramai ialah yang nak tunggu harga emas jatuh baru nak beli! Ramai yang pesan pada saya "Nanti harga emas turun bagi tahu yer..". Tapi bila harga emas turun, ramai yang tak nak beli emas sebab takut turun lagi. Akhir sekali, masa emas memuncak macam hari ni (i.e. 9 Ogos 2011, harga emas melapasi USD1,750 seauns), baru ramai kelam-kabut nak beli emas, sebab takut emas naik lagi.

Lepas dah 11 bulan jadi dealer emas ni, kalau orang tanya saya bila masa terbaik beli emas? Jawab saya, bila ada duit yang tak pakai dalam masa setahun. Daripada duit tu terbiar dimakan inflasi 10% setahun, lebih baik simpan emas yang purata kenaikannya 20% setahun.

Jangan tunggu harga paling rendah sebab technical analyst paling pakar pun tak dapat buat ramalan tepat turun naiknya harga emas. Saya pernah ada pengalaman dah. Masa harga emas turun pada Januari 2011 (Hari Raya Cina), saya jual semua emas saya sebab menurut pakar analisis harga emas, emas akan turun banyak lagi. Masa tu, harga gold bar 20g RM2,980. So, saya jual kesemuanya sekitar RM2,980 - RM3,000. Habis...

Faktor 'Fundamental' Tak Siapa Boleh Jangka

Lepas raya Cina, berlaku pergolakan di Mesir dan Timur Tengah! Harga emas tak jadi turun. Ia terus, naik, naik, dan naik! Saya pun panik, dan dapat beli balik pada harga RM3,100. Saya rugi 4% (RM800 kesemuanya)! Saya terkena. Kononnya nak manipulate naik turun harga emas, tapi rugi... Nasib baik saya adalah dealer emas, kerugian tu dapat cover balik dengan komisyen jualan emas.

Satu pelajaran yang saya dapat. Jangan bermain dengan turun naik harga emas sebabnya analisis teknikal akan tersasar bila berlaku fundamental factor yang luar jangka seperti pergolakan Mesir dan timur tengah (Februari 2011), bencana alam seperti tsunami dan letupan stesen janakuasa nuklear di Fukushima (Jepun, Mac 2011) dsb. Bila semua tu berlaku, orang akan selamatkan kekayaan mereka dengan membeli emas dan harga emas akan melambung. Saya cuma perlu yakin, harga emas akan naik dalam jangka panjang. Paling kurang pun, 10 tahun lagi. Ini berdasarkan sejarah harga emas 1960 - 1980.

Dan faktor yang sangat pasti, matawang USD semakin lemah disebabkan krisis hutang Amerika Syarikat dan Negara Eropah. Bila negara-negara tu 'bangkrap', orang tak nak pakai dah duit kertas USD! Orang akan selamatkan kekayaan mereka kepada duit yang paling stabil dalam sejarah manusia iaitu emas!

Masa Terbaik Membeli Emas

So, lepas setahun perhati naik jatuh harga emas, saya tak berani buat andaian bila harga naik, bila harga turun. Nasihat saya, kalau ada duit yang tak pakai dalam masa setahun, belilah emas. Daripada simpan duit, lebih baik simpan emas. Jadikan emas sebagai sandaran kepada duit sebagaimana yang dibuat oleh negara-negara di dunia sebelum tahun 1971 dulu. Setiap duit kertas yang nak dicetak, mereka akan sandarkan kepada emas.

Wallahu a'lam