Sunday, 25 December 2011

Pelabur Emas Untung 20%, Dealer Untung 40%!

Just nak share 1 tip penting dengan sahabat, iaitudaripada simpan duit kertas, lebih baik simpan emas.

Nasihat saya, kalau ada duit RM20,000, jadilah dealer Public Gold. Saya untung banyak juga dengan Public Gold ni walaupun sambil-sambil. Semalam saya dapat satu urusniaga yang untungnya RM950! Alhamdulillah… syukur pada Allah yang menghantar customer pada saya. Entah macam mana, tetiba ada seorang yang saya tak kenal call nak beli emas lepas baca Quick Review Tentang Emas dari blog ni.

Cara Dealer Emas Gandakan Keuntungan

Untung kenaikan nilai emas sahaja setakat ni, lebih kurang 13% dalam masa 9 bulan! Di bawah ni, saya senaraikan 4 keuntungan jadi Dealer Public Gold:
  1. Untung kenaikan harga emas. Paling teruk pun 15% setahun.
  2. Untung komisyen jual beli emas 1% - 2%. Nak untung lebih 5% atas setiap jual beli? Lepas jadi dealer nanti baru saya cerita. Ni rahsia dealer emas.
  3. Untung bila orang jual balik emas pada kita 5% - 6.5%!
  4. Untung ‘manipulate’ turun naik harga emas? Huh, setakat ni saya berjaya buat sehingga 9.5%! Ingat, skill ‘manipulate’ ni hanya halal dibuat oleh dealer emas yang sah sahaja. Kalau dibuat oleh orang awam, ia boleh jadi haram sebab mempermainkan ‘duit’ menjadi komoditi, sebagaimana main FOREX. Bagi orang awam, ianya halal dari sudut transaksi, tapi boleh jatuh haram dari sudut maqasid syariah.
Modal Dealer Emas Tak Beku

Saya bermula dengan modal RM20,400 jer dulu. Berapa nilai dana gold investment saya sekarang ni? Setakat 9 bulan ni, saya untung lebih kurang 25%! Untung sandarkan duit kepada emas dan tolong fahamkan kawan-kawan kebaikan menyimpan emas. Bukan senang nak cari investment yang boleh bagi untung sampai 25% setahun, betul tak?

Lagi menarik, duit RM20,400 saya tu TAK BEKU macam simpan duit di Tabung Haji atau pelaburan lain. Duit tu saya boleh pakai buat rolling bisnes tanpa perlu menjual emas-emas saya. Caranya ialah pajak emas bila nak pakai duit. Lepas dapat untung, tebus balik. Itulah cara makcik-makcik di Pasar Siti Khadijah rolling bisnes dia. Gelang yang penuh sampai lengan tu bukan untuk perhiasan semata-mata, tapi ia juga dana bisnes mereka!

Tip Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi

Berita terbaru, Public Gold telah keluarkan Barang Kemas 916 yang bernilai tinggi. Maksudnya, bila nak pakai duit, kita boleh jual balik atau pajak barang kemas tu dengan nilai yang tinggi. Ingat, tak semua barang kemas yang bernilai tinggi. Ada barang kemas yang kalau sahabat beli hari ni, esok terus susut nilai hingga 25% - 40%!

Boleh rujuk artikel saya bertajuk “Tip Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi” untuk fahami cara membeli barang kemas bernilai tinggi. Sambil jadikan perhiasan untuk isteri, ia juga adalah pelaburan. 2 dalam 1, insyaAllah.

Setakat ni dulu, wallahu a’lam.

hubungi saya pada yang berminat menjadi dealer
0133582788

Harga Emas Jatuh, Rugi atau Rezeki?

Harga emas jatuh agak banyak dalam masa seminggu ni. Bulan November, harga tertinggi 1 Dinar Public Gold (PG) ialah RM820. Tapi pagi tadi, harga terendah RM715! Penurunan sebanyak 13%! Wow, banyak tu… Bagi orang baru, pastinya mereka rasa panik. Takut harga dah tak naik-naik dah. Tapi bagi orang yang ada ilmu pasal emas, oh! waktu gandakan keuntungan datang lagi! Mereka ‘bersorak’ dan memborong ramai-ramai!

Kejatuhan Bersifat Sementara

Kenapa kita perlu seronok bila harga jatuh? Bagi orang yang tahu, kejatuhan begini cuma sekejap jer. Maksudnya, kalau beli pada harga sekarang, mereka boleh buat fast profit! Saya yakin, 3 bulan akan datang, mesti mereka yang tak beli masa ni akan rasa menyesal…

Sebagaimana yang saya pernah tulis sebelum ni, pada asasnya, harga emas tak sepatutnya jatuh pada masa sekarang. Mana-mana pakar analisis harga emas pun mesti setuju dengan statement ni. Belum ada faktor yang menyokong harga emas untuk jatuh secara kekal. Yang paling banyak dan besar ialah faktor yang menyokong harga emas naik jauh lebih tinggi daripada sekarang iaitu krisis hutang negara-negara Eropah, krisis hutang US, penyusutan nilai dolar yang teruk dimana kuasa beli US Dollar telah susut 90% sejak 1971! Saya ulang sekali lagi, US Dollar telah susut sebanyak 90%!

Harga Emas Tak Sepatutnya Turun

Berdasarkan sejarah matawang, penyusutan teruk US Dollar dan krisis hutang negara-negara besar ialah petanda besar sistem wang fiat (kertas) akan (bahkan PASTI) runtuh!Bila duit kertas runtuh, yang hanya akan bernilai cuma emas, perak, tanah pertanian dan barang makanan. Semua saham, unit amanah, komoditi, hartanah akan jatuh tergolek!

Em, apa kaitan US Dollar dengan kita? US Dollar adalah matawang yang digunakan untuk dagangan antarabangsa. Bila US Dollar runtuh, seluruh sistem matawang pun turut sama runtuh!

Bonus Untuk Pelabur Emas

Apa faktor harga emas jatuh mendadak minggu ni? Antara faktor utama ialah pelabur beralih dari matawang Euro yang tengah nazak disebabkan krisis hutang (yang menemui jalan buntu) ke US Dollar buat sementara waktu! European Union (EU) Summit yang berakhir Sabtu lepas i.e. 10 Disember 2011 gagal mencapai kata sepakat untuk selesaikan masalah hutang. Bila orang beralih dari Euro kepada US Dollar, nilai dollar akan melambung dan harga emas akan turun berkadar terus dengan kenaikan US Dollar.

So, ini adalah BONUS bagi pelabur emas dan perak untuk selamatkan dan gandakan kekayaan mereka! Bagi mereka yang borong masa ni, mereka boleh buat untung cepat senang-senang jer… InsyaAllah.

Wallahu ‘alam.

Thursday, 24 November 2011

Tukar simpan duit dengan simpan emas

"Tiga tahun lepas, ana beli 1 dinar harga RM380. Sekarang ni harga dia lebih kurang RM600!" - Saifudin

Saya terus ambik calculator handphone dan kira return on investment (ROI). Sahabat saya tu, dia beli beberapa keping dinar untuk maskahwin tiga tahun lepas. Saya congak-congak, ROInya 18% setahun! Wah... ini lagi bagus dari Tabung Haji, ASB, dan juga unit trust!

Oh, apa yang sahabat saya bagi tahu sementara tunggu buka puasa di Su Tom Yam, Kota Bharu membuatkan rasa ingin tahu pasal pelaburan emas semakin membuak-buak.

Dinar Emas atau Tabung Haji?

Sejak Kelantan lancarkan Dinar Kelantan beberapa tahun dulu, selalu terfikir samada nak biarkan saving dalam Tabung Haji atau nak beli dinar emas?

Saya memang yakin melabur dengan cara beli dinar emas lebih berbaloi berbanding simpan di Tabung Haji. Dividen Tabung Haji cuma sekitar 5% setahun, tapi dinar emas, nah tengoklah perbezaan dia. Dan satu lagi, kalau simpan dinar emas, risiko inflasinya ialah 0%! Kita tak perlu takut dengan inflasi yang agak merisaukan setahun dua kebelakangan ni.

Inflasi: Antara Dinar dan Duit Kertas

Ikut pada pembacaan saya, zaman Nabi dulu, seekor kambing nilainya 1 dinar emas, tapi sekarang, nilai seekor kambing masih tetap 1 dinar emas! Wah... dinar emas tak terjejas dengan inflasi sejak 1,400 tahun lalu!

Tapi kalau duit ringgit, nilai inflasi sebenar lebih kurang 10% setahun. Bayangkan tahun 80-an dulu, duit belanja budak sekolah cuma RM0.50 - RM1.00 sehari. Tapi sekarang, RM2.00 - RM3.00 baru cukup untuk beli makanan waktu rehat! Inflasinya lebih kurang 200% dalam masa 20 tahun!

Simpan Duit Dalam Bentuk Emas Fizikal

Balik KL lepas raya, saya teruskan 'kajian' saya pasal dinar dan pelaburan emas. Saya rujuk blog Husam Musa dan juga beberapa website lain yang saya rasa boleh pakai. Justifikasi YB Husam dan Kerajaan Kelantan tentang kenapa perlunya dinar emas sangat masuk akal.

Dinar (emas) tahan inflasi. Tak perlu takut pada kegawatan ekonomi. Ia tetap laku di mana sahaja seluruh dunia pada bila-bila masa kalau berlaku peperangan. Dan emas, adalah aset yang sangat mudah dicairkan, sama seperti duit juga. Pendek kata, nilai kekayaan kita tak akan tergugat kalau kita simpannya dalam bentuk dinar, atau dengan kata lain simpankannya dalam bentuk emas fizikal!

Oh, saya dah buat azam, nak tukarkan sebahagian besar simpanan 'kecemasan' kami ke dalam bentuk dinar emas.

Masalah Nak Dapatkan, dan Tempat Simpan

Tapi masalahnya ialah;
  1. Kat mana nak beli dinar di KL ni? Takkan nak beli di Kelantan, lepas tu bawa balik ke KL? Nanti kena rompak tengah jalan... huh... risiko tu...
  2. Macam mana cara nak beli dinar? Katanya, stok Dinar Kelantan selalu habis macam pisang panas? Kalau nak beli, kena telefon dulu. Uh... susah tu.. takkan nak pesan orang lain tolong belikan.
  3. Kat mana nak simpan? Kalau simpan kat rumah, wah... risikonya tinggi. Nanti jadi sasaran perompak pulak. Kalau tak pun, takut terlupa letak kat mana-mana. Aduh...
Duit Kertas Tiada Nilai Sebenar

Hati saya makin tak senang. Takut duit simpanan dimakan inflasi. Dividen Tabung Haji cuma 5%, tapi kadar inflasi 10% setahun. Makin tahun, makin menyusut nilai simpanan saya. Makin rendah kuasa belinya. Dan bila fikir jauh lagi, kalau berlaku peperangan, duit kertas dah tak bernilai satu sen pun macam kes mentua YB Husam Musa di blog beliau di sini.

"Saya teringat Gemulah ayah mertua saya, dia pernah menceritakan kepada saya yang ketika Jepun mendarat di Sabak, dia berumur 14 tahun. Dia sudah tidak bersekolah, kerana dia tak naik-naik kelas, terpaksa mengulangi kelas satu untuk 3 tahun berturut-turut. Dia meminta modal dari emaknya untuk memulakan perniagaan, emaknya telah memberi dia sekeping emas pound duit Amerika yang sudah diikat menjadi kancing baju. Dia jual kancing baju itu dan memulakan perniagaan menggunakan perahu di sungai Kelantan. Dia mula-mulanya berniaga budu. Perniagaannya berkembang, di akhir pemerentahan Jepun dia sudah berniaga macam-macam termasuklah atap dan balak di sepanjang Sungai Kelantan. Di waktu pemerentahan Jepun ini, antara teman yang ditemui di Kota Bharu ialah Almarhum Raja Perlis, baginda ketika itu berniaga manisan (gula melaka) menggunakan basikal.

Apabila Jepun menyerah kalah, dia memiliki berguni-guni duit gambar pohon pisang yang dikeluarkan oleh pihak Jepun di sini. Duit itu sudah tidak laku lagi. Hanya layak dibuang di umbi pisang. Dia jatuh miskin sekali lagi.

Ayah mertua saya sempat mengalami dua kali kejatuhan pemerentahan, pemerentah British dan Jepun. Walaupun kuasa barat kalah di Semenajung, tetapi duit pound Amerika tetap laku, kerana ianya emas. Kali kedua duit Jepun tidak laku langsung selepas kejatuhan Jepun; kerana ianya kertas." - YB Husam

Monday, 21 November 2011

Bila Masa Terbaik MEMBELI Emas?

Masa emas 20 gram harga RM3,150 takut nak beli, tapi bila harga dah melepasi RM3,700, baru kelam kabut nak beli. Itulah yang saya perhati kebanyakkan sikap yang orang baru berjinak-jinak dengan emas. Nak tengok bukti harga emas naik dulu, baru nak beli. Padahal, gold historical price kita boleh cek bila-bila masa diwww.kitco.com. Bahkan sejarah harga emas sejak 30 tahun lepas pun boleh tengok. Itulah dia buktinya.

Dan ramai juga bila saya cerita pasal emas, mereka ingat saya nak berniaga, nak ambik untung atas kawan. Padahal, itu semua untuk kebaikan dia. Tak nak beli dengan saya pun tak apa, beli lah dengan dealer lain. Tapi ambik la masa sikit untuk faham pentingnya simpan emas. Kalau tak penting, Kerajaan Kelantan tak akan keluarkan dinar emas pertama di Malaysia walaupun dapat banyak tentangan daripada kerajaan BN sejak tahun 2006 lagi.

Akibat Tunggu Harga Paling Rendah

Keduanya, yang paling ramai ialah yang nak tunggu harga emas jatuh baru nak beli! Ramai yang pesan pada saya "Nanti harga emas turun bagi tahu yer..". Tapi bila harga emas turun, ramai yang tak nak beli emas sebab takut turun lagi. Akhir sekali, masa emas memuncak macam hari ni (i.e. 9 Ogos 2011, harga emas melapasi USD1,750 seauns), baru ramai kelam-kabut nak beli emas, sebab takut emas naik lagi.

Lepas dah 11 bulan jadi dealer emas ni, kalau orang tanya saya bila masa terbaik beli emas? Jawab saya, bila ada duit yang tak pakai dalam masa setahun. Daripada duit tu terbiar dimakan inflasi 10% setahun, lebih baik simpan emas yang purata kenaikannya 20% setahun.

Jangan tunggu harga paling rendah sebab technical analyst paling pakar pun tak dapat buat ramalan tepat turun naiknya harga emas. Saya pernah ada pengalaman dah. Masa harga emas turun pada Januari 2011 (Hari Raya Cina), saya jual semua emas saya sebab menurut pakar analisis harga emas, emas akan turun banyak lagi. Masa tu, harga gold bar 20g RM2,980. So, saya jual kesemuanya sekitar RM2,980 - RM3,000. Habis...

Faktor 'Fundamental' Tak Siapa Boleh Jangka

Lepas raya Cina, berlaku pergolakan di Mesir dan Timur Tengah! Harga emas tak jadi turun. Ia terus, naik, naik, dan naik! Saya pun panik, dan dapat beli balik pada harga RM3,100. Saya rugi 4% (RM800 kesemuanya)! Saya terkena. Kononnya nak manipulate naik turun harga emas, tapi rugi... Nasib baik saya adalah dealer emas, kerugian tu dapat cover balik dengan komisyen jualan emas.

Satu pelajaran yang saya dapat. Jangan bermain dengan turun naik harga emas sebabnya analisis teknikal akan tersasar bila berlaku fundamental factor yang luar jangka seperti pergolakan Mesir dan timur tengah (Februari 2011), bencana alam seperti tsunami dan letupan stesen janakuasa nuklear di Fukushima (Jepun, Mac 2011) dsb. Bila semua tu berlaku, orang akan selamatkan kekayaan mereka dengan membeli emas dan harga emas akan melambung. Saya cuma perlu yakin, harga emas akan naik dalam jangka panjang. Paling kurang pun, 10 tahun lagi. Ini berdasarkan sejarah harga emas 1960 - 1980.

Dan faktor yang sangat pasti, matawang USD semakin lemah disebabkan krisis hutang Amerika Syarikat dan Negara Eropah. Bila negara-negara tu 'bangkrap', orang tak nak pakai dah duit kertas USD! Orang akan selamatkan kekayaan mereka kepada duit yang paling stabil dalam sejarah manusia iaitu emas!

Masa Terbaik Membeli Emas

So, lepas setahun perhati naik jatuh harga emas, saya tak berani buat andaian bila harga naik, bila harga turun. Nasihat saya, kalau ada duit yang tak pakai dalam masa setahun, belilah emas. Daripada simpan duit, lebih baik simpan emas. Jadikan emas sebagai sandaran kepada duit sebagaimana yang dibuat oleh negara-negara di dunia sebelum tahun 1971 dulu. Setiap duit kertas yang nak dicetak, mereka akan sandarkan kepada emas.

Wallahu a'lam

Cara Simpan Emas Dengan Selamat

Perkara pertama yang sahabat perlu tahu, Ar-Rahnu bukanlah tempat simpan emas. Ia tempat untuk dapatkan pinjaman bercagarkan emas. So, menyimpan emas di Ar-Rahnu adalah merugikan kalau tak tahu menggandakan keuntungan dengan duit pajak tu.

Keduanya, simpan emas ni senang jer, cuma bagi orang baru dia rasa takut sebab dia rasa nilainya tinggi. Padahal, simpan kereta dan barang berharga lain tu lagi berisiko besar berbanding simpan emas. Risiko hilang kereta lagi besar daripada hilang emas. Itu semua mindset jer. Kalau dah lama nanti, kita rasa selamber jer… (“,)

Sebagai panduan asas, ini 5 tips penting untuk pastikan emas kita disimpan dengan selamat:

Tip 1: Jangan bagi tahu sesiapa

Ini paling penting. Kalau beli emas, jangan bagi tahu sesiapa kecuali isteri ataupun suami jer. Tak perlu tunjuk pada kawan-kawan koleksi emas yang kita ada. Duduk diam-diam sudah… (“,)

Untuk makluman sahabat, saya tak pernah bagi tahu pada jiran-jiran yang saya adalah dealer emas dan saya memang tak cerita pada sesiapa di kawasan kediaman kecuali sahabat rapat yang follow blog saya. Itu jer. Bukan tak nak promosi, tapi sebab faktor keselamatan. Nanti orang lain fikir rumah saya penuh emas, padahal habuk pun tak ada...

Tip 2: Simpan di rumah, syaratnya...

Syiling 1 dinar saiznya lagi kecil dari duit 10 sen. So, nak simpan 1 dinar sebenarnya lagi senang dari simpan duit dan barang berharga lain. Tempat paling selamat simpan emas kat rumah ialah tempat yang orang biasanya tak terfikir. Mungkin dalam soket dinding, pam tandas, tin biskut, peti ais, dalam lampu, belakang jam, bawah almari, dalam pasir akuarium, dalam pasu, dsb. Asalkan jangan simpan dalam almari ataupun belakang oven dah lah sebab itu biasanya akan jadi sasaran perompak.

Tip 3: Simpan di pejabat, tapi...

Ramai orang tak perasan, pejabat mungkin boleh jadi tempat percuma dan agak selamat untuk simpan barang berharga. Tapi ia hanya sesuai kalau pejabat yang ada;
  1. Sistem kawalan keselamatan yang ketat. Nak masuk kena register di pos kawalan, bilik pun cuma “authorised personnel” jer yang boleh masuk, ada CCTV, dan laci workstation anda pun boleh dikunci.
  2. Kawan-kawan sepejabat yang boleh dipercayai dan amanah.

Cuma yang perlu ambik perhatian ialah cleaner yang keluar masuk bersihkan office. Itu jer.

Tip 4: Beli Safe Deposit Box dan simpan di rumah

Ini kosnya agak tinggi dan taklah selamat sangat especially kalau masa kita ada kat rumah. Kalau perompak masuk rumah, itulah yang pertama dia nak bukak.

Safe deposit box kat rumah ni lebih kepada simpan daripada anak-anak ataupun pembantu rumah jer. Bagi orang biasa macam saya, cara ni agak mahal dan kurang praktikal.

Tip 5: Safe Deposit Box di bank atau syarikat swasta

Bagi saya, simpan di Safe Deposit Box berbayar paling selamat dan paling nyenyak tidur malam. Kosnya pun murah jer. Paling murah sekitar RM100 untuk box paling kecik – boleh muat emas bernilai RM100,000.

Tempat saya simpan emas.
Saya simpan kesemua emas saya di sana. Kalau emas anda lebih RM10,000, mungkin boleh pertimbangkan simpan di Safe Deposit Box. Kalau bawah RM10,000, saya rasa simpan kat rumah pun ok sebab simpan kereta kat rumah tu lagi berisiko tinggi berbanding simpan emas…

Di Bank atau Syarikat Swasta?

Untuk orang kebanyakkan, saya syorkan sewa di bank sebab kosnya paling murah. Kekurangannya ialah cover insurannya cuma RM10,000 jer. Kalau nak cover lebih, kena runding dengan bank untuk naikkan cover insuran. Keduanya, waktu dia tertakluk waktu bank (pejabat) jer.

Sebagai dealer emas yang banyak urusan keluar masuk emas, saya lebih suka syarikat swasta sebab (1) cover insurannya tinggi, (2) waktunya lebih fleksible – 9.00 pagi hingga 11.00 mlm setiap hari termasuk Ahad dan cuti umum. Tapi ia bergantung syarikat swasta yang anda pilih. Saya sewa di Royal Safe Deposit Box, betul-betul bawah office Public Gold Sunway.

Wallahu a’lam.



Senarai link Safe Deposit Box, bank dan syarikat swasta:

Monday, 14 November 2011

Sandarkan Wang Anda Dengan Emas - Part 2 (Real Experience)

untuk post kali ini, saya ingin berkongsi pengalaman otai emas public gold yang menggunakan emasnya untuk menggandakan kuasa belinya...mari kita ikuti kisah.


Untuk posting kali ini, saya ingin berkongsi secara "Real Experience", bagaimana konsep yang saya praktiskan ini, benar2 berhasil dan ternyata memberikan keuntungan kepada saya.

Teknik ini saya gunakan untuk membuat bayaran Down Payment kereta saya yang berjumlah RM 30,000.00 pada bulan 4 yang lalu. Ketika itu, saya tidak mempunyai tunai sebanyak itu, tetapi saya mempunyai Gold Bar 100 gram sebanyak 3 keping yang saya beli pada bulan Januari pada harga kira2 RM15,000 sekeping.


Jadi, total keseluruhan emas 300 gram tersebut saya beli pada harga RM45,000.00 sahaja. Jadi, untuk membayar Down Payment kereta baru saya, saya cuma perlu memajakkan Gold Bar tersebut di Agro Bank (pada ketika itu pajakan masih diterima) dan hasil dari pajakan tersebut saya mendapat tunai 70% dari keseluruhan nilai emas itu.

Pengiraannya ialah :


300g x RM150 = RM45,000.00 (Nilai Semasa)


dan saya mendapat tunai 70% dari nilai semasa, iaitu :


RM45,000.00 x 70% = RM31,500.00


Wang RM30,000.00 tersebut saya gunakan untuk membayar Down Payment kereta saya, dan baki RM1,500.00 akan saya gunakan untuk membayar upah simpan. Jadi, kereta baru saya ada, Emas 300g juga masih milik saya!!


Pada Bulan Ogos yang lalu, harga Emas 100g telah pun mencecah RM20,000.00 sekeping!!




Ketika itu saya menjualkan kesemua Gold Bar tersebut, dan saya mendapat RM60,000.00!!


Pengiraannya :


RM 20,008.00 x 3 = RM 60,024.00


RM 60,024.00 - RM 31,500.00 (Pinjaman Ar-Rahnu) = RM28,524.00


Di permulaan pajakan tadi, saya ada tunai berbaki RM1,500.00 dan tunai itu saya gunakan untuk membayar upah simpan selama 5 bulan bermula bulan 4 sehingga bulan 8. Pengiraannya ialah :


RM 31,500.00 x 0.65% = RM204.75 (sebulan) x 6 bulan = RM1,023.75 (Upah untuk 5 bulan)


Jadi selepas membayar upah, ia masih berbaki RM 476.25 + RM 28,524.00 = RM 29,000.25.


Bermakna, dengan hanya mempunyai RM 45,000.00, dan selepas membayar Down Payment kereta baru berjumlah RM 30,000.00, saya masih mempunyai tunai berbaki RM 29,000.00, atau dalam ertikata lain Down Payment kereta saya taadi cuma RM 16,000.00 sahaja!!


Ajaib bukan? ye, ini lah yang akan berlaku bila anda menyandarkan wang tersebut dengan emas terlebih dahulu. Bayangkan jika saya membayar tunai kesemua jumlah RM 30,000.00 tersebut, pasti wang RM45,000.00 saya tadi hanya tinggal RM15,000.00 sahaja.


Anda juga boleh menggunakan konsep yang sama jika ingin membayar sesuatu dalam amaun yang besar seperti membayar Down Payment rumah, membeli kereta, motosikal dan sebagainya, dan ketika ini Gold Bar tidak boleh dipajakkan, maka anda boleh menggunakan konsep yang sama dengan membeli Rantai i-Jewellery pula.


Saya pasti, ramai dikalangan anda yang ingin membeli sesuatu dengan bayaran tunai sebagai Down Payment ketika ini, jadi jangan lupa sandarkan dahulu ya! hubungi saya untuk membeli Emas sebagai sandaran anda!

Pemilihan emas yang tepat

Assalamualaikum rakan-rakan semua. saya doakan agar kita semua berada dalam keadaan sihat dan selamat hendaknya. Kali ini saya ingin mengulas penyataan tentang harga emas yang ditawarkan oleh syarikat pengeluar emas terutamanya emas pelaburan. Rata-rata diantara kita seperti tidak cukup tangan dan masa membuat carian melalui pakcik google untuk mencari syarikat pengeluar emas kerana emas jatuh mendadak terutamanya pada hari Isnin 26-9-2011. Mungkin menjadi sejarah yang akan diingati oleh semua penggemar emas kerana kejatuhan harga emas ni, tidak terkecuali saya sendiri. Apa tak nya, tiba saje di Branch Public Gold Kuala Terengganu, ramai juga orang datang menunggu giliran untuk ambil stok. Bagaimanapun, dukacita dimaklumkan emas public gold telah disapu bersih oleh tokey-tokey emas di awal pagi lagi...jadi datang kunci harga sahaja dulu. Bercerita tentang harga emas, mana yang lebih murah antara produk syarikat A, atau syarikat B? Apa hemat saya, jujur saya katakan harga emas tetap mahal dan perbezaan antara syarikat A dan B perlu diteliti dalam banyak aspek. Lantaran itu, saya menyarankan kepada rakan-rakan semua, jangan lah mencari emas yang harganya murah, tetapi berebutlah memiliki emas yang harganya KOMPETITIF. Disini saya cuba untuk perincikan dengan lebih lanjut apa yang anda patut faham apa itu KOMPETITIF. KOMPETITIF dalam dunia emas bolehlah dirujuk seperti berikut :-
  1. Tidak mahal dan tidak murah. Harga emas dianggap berpatutan sekiranya ditawarkan dengan bersandarkan secara terus dengan harga emas semasa dunia. Anda boleh rujuk harga di kitco dan bandingkan dengan harga persatuan emas di Malaysia. Dari situ anda boleh membuat perbandingannya.
  2. Ambil kira kos penghantaran dan Upah. Walaupun dianggap murah, tetapi anda jangan lupa kos tambahan yang biasa wujud dalam jual beli emas antaranya adalah upah tukang dan transpotation. Kena ambil kira dan jika dicampurkan dengan harga emas akan menyebabkan harga pergram emas masih tinggi. Jadi pilih yang tiada kos upah dan transportation.
  3. Murah membeli dan murah menjualnya semula. Anda gembira kerana dapat membeli emas dengan harga murah, tetapi anda lupa suatu ketika nanti anda akan menjual emas tersebut untuk mendapatkan keuntungan. Lantaran itu, apa perasaan anda sekiranya emas anda hanya dapat dijual dengan harga yang jauh lebih rendah. Oleh itu, pastikan anda tahu spread (susut nilai) harga emas sebelum membelinya. Mudah sahaja, kalau beli di kedai emas, terus tanya 'kalau saya nak jual emas,berapa harga segram?, dan kalau saya nak beli emas, berapa harga segram? Beza harga tersebut adalah dirujuk sebagai spread. Jadi pilih emas pelaburan yang kecil nilai spreadnya.
  4. Kemudahan Untuk Membeli dan Menjualnya. Pastikan emas yang anda beli mudah untuk dijual dan untuk membelinya semula. Ia menjadi faktor kejayaan kritikal bagi sesuatu syarikat membuka premis perniagaan dilokasi yang strategik seperti berhampiran :-
    • Institusi Kewangan seperti Bank-Memudahkan transaksi jual beli
    • Balai polis -Isu keselamatan.
    • Ar-Rahnu @ Pajak Gadai - Kemudahan tempat simpan selamat dan berinsuran.
    • Tumpuan perniagaan - lokasi yang menjadi tumpuan masyarakat.
Kesimpulannya, setelah meneliti perkara-perkara diatas. Baru lah anda kaitkan dengan diri anda produk mana yang patut anda miliki kerana murah atau mahal ia adalah sesuatu ukuran yang bersifat subjektif dan ia berbeza pada setiap individu.

Friday, 4 November 2011

Tips : Berhutang Untuk Berniaga Emas, Berbaloikah?

Hasil daripada pemerhatian saya sepanjang bergiat dalam bidang perniagaan emas ini, ramai yang bertanyakan soalan seperti ini kepada saya. Jawapan saya semestinya "Berbaloi!!"

Saya dedahkan rahsianya kepada anda,


TEKNIK BELI & SIMPAN

Adakah anda pernah menyesal dan memikirkan risiko kerugian yang bakal dihadapi apabila anda berhutang utntuk membeli sesuatu yang susut nilai seperti kereta, TV, sofa, peti ais dll...?

Mungkin anda tidak terlalu bimbang akan risiko kerugiannya kerana anda dapat memanfaatkan kemudahannya dalam kehidupan seharian.

Tetapi mengapa anda terlalu bimbang untuk berhutang bagi tujuan pembelian sesuatu yang meningkat nilainya seperti emas? Bukankah pemahaman anda berkenaan pengurusan kewangan dan risiko sudah terbalik?

Saya berikan contoh, anda berhutang RM 100,000 daripada bank dan kesemuanya anda gunakan untuk membeli emas bagi tujuan pelaburan.

Ambil kira purata kenaikan emas tahunan sekitar 25%, hanya selama 4 tahun sahaja anda telah menggandakan wang RM 100k itu tadi. Nah, anda dah boleh jualkan sebahagiannya, dan bayar semula pinjaman RM 100k yang anda gunakan sebagai modal tadi.

Kini anda telah memiliki sejumlah emas bernilai RM 100k secara percuma!! Jika tempoh masa kenaikan harga emas agak perlahan sekalipun ataupun istilahnya 'Worst Case Scenario', mungkin purata kenaikannya hanya sekitar 15% setahun, anda hanya memerlukan tempoh masa selama 7 tahun untuk menggandakan nilainya!!

Jika anda membuat loan ASB sebanyak RM 100k selama 20 tahun, jumlah bayaran bulanannya adalah lebih kurang sama dengan jumlah bayaran untuk Personal Loan sebanyak RM 100k bagi tempoh 20 tahun.

Tetapi boleh kah pelaburan di ASB menggandakan modal asal anda dalam tempoh masa 4-7 tahun shj?

Jika anda menggunakan dividen tahunan untuk bayaran bulanan pada tahun2 berikutnya, bermakna anda hanya akan mendapat RM 100k selepas tempoh matang selama 20 tahun itu.

Cuba anda tukarkan konsep itu dengan membuat Personal Loan dan membeli emas, dalam jangkamasa 20 tahun agak2 berapa kilo emas yang dapat anda kumpulkan?

Mengapa saya menasihatkan Personal Loan selama 20 tahun?
Walaupun interestnya agak tinggi, tetapi bayaran bulanannya adalah rendah, dan kita perlu mengambil kira sekiranya berlaku keadaan 'Worst Case Scenario', maka kita tidak akan terbeban untuk meneruskan bayaran bulanan untuk jangkamasa beberapa tahun lagi, itulah rasionalnya!!

Jangan dirisaukan tahun yang panjang kerana anda telah merancang untuk menyelesaikannya dalam jangkamasa yang lebih awal.
Jangan dibimbangi akan kadar interest yang tinggi, kerana kadar yang tinggi hanya akan dirasai dalam jangkamasa yang panjang dan ianya juga agak berbaloi untuk membayar interest yang agak tinggi sedikit bagi jangkamasa 20 tahun kerana kesannya anda dapat membuat backup plan untuk pelaburan anda sekiranya berlaku situasi2 diluar jangkaan.



TEKNIK LEVERAGING & COMPOUNDING

Katakan pula jika anda menggunakan konsep Leveraging & Compounding mengikut perkiraan berikut :
1- Beli emas RM 100k pajak dapat RM 70k
2- Beli lagi emas RM 70k pajak dapat RM 49k
Cukup sampai setakat itu sahaja, baki di tangan RM 49k standby untuk bayaran upah simpan selama 4 tahun (Jika kadar upah 0.6%).
Jadi sekarang nilai emas anda adalah sebanyak RM 170k dan anggarkan dalam "Worst Case Scenario", iaitu kenaikan tahunan hanya 15% sahaja.
Tahun 1 - RM 170,000 x 15% = RM 25,500 (Nilai emas anda telah menjadi RM 195,500) Tahun 2 - RM 195,500 x 15% = RM 29,325 (Nilai emas anda telah menjadi RM 224,825) Tahun 3 - RM 224,825 x 15% = RM 33,723 (Nilai emas anda telah menjadi RM 258,548) Tahun 4 - RM 258,548 x 15% = RM 38,782 (Nilai emas anda telah menjadi RM 297,330)
Cari pembeli dan jualkan emas anda sekadar untuk menebus semua emas dengan membayar semula pinjaman sebanyak RM 119,000 dari Ar-Rahnu (RM 70,000 + RM 49,000).
Setelah anda membayar semula RM 119,000 kepada Ar-Rahnu, kini nilai bersih emas di tangan anda ialah sebanyak RM 178,330.00!!!!
Untuk langkah seterusnya anda boleh pilih samaada :
a) Pajakkan semula dan gunakan tunai hasil pajakan itu untuk menjelaskan pinjaman modal RM 100k kepada bank.
---->> Kelebihannya - anda masih mempunyai emas bernilai RM 178,330.00 ---->> Kekurangannya - anda perlu merancang semula bagaimana mahu membayar upah simpan

b) Jualkan emas yang bernilai RM 100k dan jelaskan kesemua hutang modal anda kepada bank.
---->> Kelebihannya - anda mempunyai aset emas bersih bernilai RM 78,330.00 secara percuma. ---->> Kekurangannya - anda kehilangan peluang menggandakan nilai pelaburan anda kepada jumlah yang lebih besar.
Jika dikira secara logik, 15% x 4 tahun = 60%, jadi sepatutnya pada tahun ke-4 nilai emas anda hanyalah RM 160,000.00 sahaja.
Tapi jika anda mengurusnya secara bijak menggunakan konsep Leveraging & Compounding, % pulangan yang anda perolehi pada tahun ke-4 mencecah 197.33%, sekaligus menjadikan nilai pelaburan anda pada ketika itu menjadi RM 297,330.00!!!
Ini hanya dalam tempoh 4 tahun dan pengiraannya adalah berdasarkan keadaan "Worst Case Scenario", bagaimana jika dalam keadaan "Good Market Scenario" seperti keadaan sekarang ini?
Agak2 berapa profit margin selama tempoh 4 tahun itu?
Saya fikir anda sendiri boleh mempertimbangkan sama ada berbaloi atau tidak jika membuat pinjaman untuk pelaburan emas fizikal!!

Friday, 21 October 2011

Pelaburan Emas Yang Menguntungkan Melalui Barang Kemas i-Series

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat, ceria dan bahagia hendaknya.

Baiklah, di dalam artikel saya yang lalu, saya telah berkongsi tips dengan anda mengenai cara memaksimakan keuntungan melalui pelaburan barang kemas. Anda boleh baca artikel ini disini:

Tips: Bagaimana Memaksimakan Keuntungan Melalui Pelaburan Barang Kemas.

Untuk posting kali ini saya akan menunjukkan contoh barang kemas yang boleh memberikan keuntungan maksima kepada anda. Dengan kata lain, jika anda membeli barang kemas ini maka anda boleh memaksimakan keuntungan anda.

Baiklah, saya ingin memperkenalkan contoh barang kemas terbaik untuk pelaburan… iaitu…

Barang Kemas Public Gold i-Series 22k.


Sepintas lalu – Rantai leher i-Series Public Gold


Rantai leher i-Series ( i-Series bermaksud investment series)

Di dalam artikel yang lepas, saya telah memberikan 6 tips untuk memaksimakan keuntungan melalui pelaburan barang kemas.

Diantara tips-tips tersebut adalah:

1. Pilih harga barang kemas yang dijual di bawah harga pasaran FGJAM (www.fgjam.org.my)

2. Pilih kedai yang menawarkan kos workmanship yang paling murah (kalau takde langsung lagi baik)

3. Barang kemas tersebut mestilah mempunyai kualiti emas 916 (22K) ke atas.

4. Pilih design yang padu dan tebal sebab ia tahan lasak. Elakkan design yang nipis @ halus.

5. Pilih design yang takder batu permata (emas 100%).

6. Pilih kedai yang menawarkan trade-in value yang tinggi.

Untuk pengetahuan anda, barang kemas Public Gold i-Series ini memenuhi kesemua tips-tips diatas. Kita akan lihat satu persatu.

Tapi sebelum itu mari kita berkenalan terlebih dahulu dengan barang kemas i-series.

Pengenalan kepada barang kemas i-series:

Barang kemas i-Series dikeluarkan oleh Public Gold (www.pulicgold.com.my), sebuah syarikat yang menjalankan urusniaga menjual dan membeli jongkong emas, syiling emas, dinar emas, barang kemas dan juga jongkong perak.

Produk i-series merupakan keluaran terkini Public Gold.

Ia bertujuan memberikan peluang kepada pelabur emas untuk mendapat pulangan maksimum melalui barang kemas. Sebelum mengeluarkan barang kemas i-series ini, Public Gold telah membuat penyelidikan yang terperinci bagi menghasilkan barang kemas yang memenuhi ciri-ciri pelaburan emas terbaik dan menguntungkan pembelinya.

Ciri-ciri istimewa barang kemas i-series.

Keistimewaan pertama: Harga yang jauh lebih murah berbanding harga FGJAM.

Huraian: Kebanyakan kedai-kedai emas di Malaysia menjual emas mengikut harga FGJAM (www.fgjam.org.my) Contohnya Poh Kong, Tomei, Habib Jewel, Wah Chan dan lain-lain. Pada waktu artikel ini ditulis, harga emas FGJAM untuk emas 916 adalah RM190/gram (tidak termasuk upah).


Harga emas di kedai emas Wah Chan pada 13/8/2011 adalah RM190/gram.

Namun, harga barang kemas i-series ketika artikel ini ditulis (16/8/2011 1.00 pagi) hanyalah RM174.14 segram! Dengan kata lain pembeli i-Series dapat berjimat sehingga RM15.86 segram.

Memang best :)

p/s: Harga emas untuk barang kemas i-Series berubah setiap 20 minit. Anda boleh memantau harganya di laman web Public Gold Live Price di http://www.publicgold.com.my/liveprice.html


Harga barang kemas i-Series berubah setiap 20 minit.

Keistimewaan kedua: Tidak ada kos workmanship (upah tukang).

Huraian: Kebanyakan kedai emas akan cas anda kos workmanship bila anda membeli barang kemas di kedai mereka. Namun barang kemas i-Series adalah ia tidak mempunyai kos workmanship. Ini adalah satu ciri yang dapat memaksimakan keuntungan kepada pembeli. Anda cuma membayar mengikut harga emas semasa.

p/s: Walaupun tiada kos workmanship, barang kemas i-Series mempunyai kos penghantaran RM20 untuk setiap unit item. Contoh, jika anda membeli rantai leher 100g x 1 unit dan 50 gram x 1 unit, maka kos penghantarannya ialah RM40 (RM20 x 2 unit). Namun begitu kos penghantaran cuma dikenakan kepada pembeli yang mengambil produk ini di luar Pulau Pinang. Jika anda mengambil sendiri barang kemas i-Series ini di pejabat Public Gold di Pulau Pinang maka kos penghantaran tidak dikenakan.

Keistimewaan ketiga: Kualiti emas 916 (22 karat)

Huraian: Barang kemas i-series mempunyai kualiti 916 (24 karat). Ia membolehkan barang kemas ini praktikal digunakan untuk pemakaian seharian. Ini kerana emas 916 adalah lebih keras berbanding emas 999.9. Jadi anda mendapat barang kemas yang terbaik untuk tujuan pelaburan dan pemakaian :)

Keistimewaan keempat : Design yang padu, tebal dan tahan lasak.

Huraian: Bagi memastikan produk I-series tahan lasak, Public Gold memilih design yang padu dan tebal. Ini bagi mengelakkan produk ini mengalami kerosakan seperti putus, kemek dan bengkok. Ketahanan adalah aspek penting bagi i-Series. Selain itu, design yang padu akan memberikan bacaan ketulenan yang tepat apabila diuji menggunakan mesin densimeter.


Gambar dekat rantai leher i-Series. Tebal, padu dan tahan lasak.


Perbandingan ketebalan rantai leher i-Series 100 gram, 50 gram dan 20 gram dengan paper clip.

Ujian ketulenan emas i-Series menggunakan densimeter.

Apabila diuji menggunakan mesin densimeter, produk i-Series memberikan bacaan ketulenan yang tepat iaitu 22 karat (916). Jadi, ini membolehkan anda mendapat pinjaman maksimum apabila menggadaikan emas i-series di Ar-Rahnu (pajak gadai Islam).


i-Series yang diuji menggunakan densimeter. Tepat 22K (916)

Jadi, bagi mereka yang berminat membuat pelaburan emas + menggunakan emas sebagai pusingan modal + boleh dipakai hari-hari, maka i-series merupakan pilihan terbaik.

Keistimewaan kelima: Design tanpa batu permata. 100% emas padu.

Huraian: Bagi memaksimakan keuntungan, produk i-Series tidak mempunyai batu permata, mutiara dan lain-lain. Ia adalah 100% emas padu. Jadi ini akan memaksimakan keuntungan apabila anda menjual balik i-Series ini kepada Public Gold.

Keistimewaan keenam: Susut nilai i-Series cuma 10% sahaja! Sangat kecil.

Huraian: Susut nilai barang kemas i-Series cuma 10% sahaja!

Dengan kata lain, bila anda menjual produk i-Series maka Public Gold akan membelinya kembali mengikut harga PG Buy. Bandingkan dengan susutnilai barang kemas kat kedai emas yang biasanya mencecah 25%.

Jadi pembeli i-Series mendapat keuntungan lebih 15% berbanding membeli barang kemas di kedai emas.

Memang menguntungkan.


Susut nilai i-Series cuma 10% sahaja. Memang kecil.

Kelebihan ketujuh: Boleh digadaikan di Ar-Rahnu bila-bila masa jika memerlukan pusingan modal.

Huraian: Barang kemas boleh digadaikan bila-bila masa di Ar-Rahnu jika anda memerlukan pusingan modal.

Jadi ia membantu anda mendapat tunai segera dengan mudah.


Barang kemas boleh digadaikan dengan mudah di Arrahnu.

Dengan kelebihan-kelebihan diatas, anda akan mendapati bahawa barang kemas i-Series adalah contoh terbaik pelaburan emas melalui barang kemas. Anda akan mendapat keuntungan yang maksima jika membeli barang kemas yang memiliki kelebihan-kelebihan diatas.

Bayangkan, harganya adalah lebih murah, design pula tebal dan tahan lasak manakala susut nilai pula cuma 10%.

Jenis-jenis produk di dalam i-Series.

Jika anda berminat mendapatkan i-Series, Produk i-Series terbahagi kepada 3 kategori iaitu:

1. Rantai leher
2. Rantai tangan
3. pendant.

Rantai leher i-Series terbahagi kepada 3 jenis iaitu:

a) 100 gram (berat 100 gram, emas 916, panjang 77 (±) 1 sentimeter)
b) 50 gram (berat 50 gram, emas 916 panjang 52 sentimeter (±) 1 sentimeter)
c) 20 gram (berat 20 gram, emas 916 panjang 52 sentimeter (±) 1 sentimeter)


Rantai leher 20 gram (atas), 50 gram (tengah) dan 100 gram (bawah sekali)

Untuk rantai tangan terdapat 1 jenis sahaja iaitu 10 gram.


Rantai tangan (10 gram, emas 916, panjang 17 sentimeter (±) 1 sentimeter)

Untuk pendant, terdapat 3 jenis berat iaitu 5 gram, 10 gram dan 20 gram.


Pendant terdapat di dalam 3 saiz iaitu 5 gram, 10 gram dan 20 gram.

Bagaimana anda boleh membeli barang kemas i-Series ini?

Anda boleh menempah barang kemas i-Series ini melalui cawangan Public Gold di seluruh negara. Caranya mudah sahaja:

1. Lihat harga emas semasa di laman web Public Gold live price: http://www.publicgold.com.my/liveprice.html

2. Kemudian anda boleh membuat tempahan dengan menelefon ke office Public Gold (paling mudah)

3. Anda juga boleh walk-in ke pejabat Public Gold yang berhampiran tempat anda.

p/s: Sekarang ada promosi. Bagi mereka yang menempah produk i-Series mulai sekarang sehingga 31 Ogos 2011, anda tidak perlu membayar RM20 bayaran kos pengangkutan.
(sila inform staff Public Gold yang berkenaan yang anda melihat tawaran ini di laman web Jutawanemas.com)

Bagi mereka yang menempah dan mengambil produk di Penang, anda tidak akan dikenakan kos pengangkutan.


Sebahagian cawangan-cawangan Public Gold di seluruh Malaysia.

Ini adalah alamat dan telefon untuk cawangan Public Gold di seluruh Malaysia.

Main Office: Penang
12E First Floor, Jalan Rumbia,
11900 Bukit Jambul, Penang.
Telefon: 04-644 9999

Cawangan Penang
Bishop : No.84, Lebuh Bishop,
10200 Penang,
Telefon: 04-261 9999

Cawangan Sunway:
42A, Jalan PJS 8/6 (Third Floor),
Mentari Business Park, Bandar Sunway,
46150 Petaling Jaya, Selangor.
Telefon: 03-5634 8999

Cawangan Melaka :
No. 9-A, 9-B,
Jalan Melaka Baru 22,
Taman Melaka Baru,
Batu Berendam,
75350 Melaka.
(sebelah Perodua)
Telefon: 06-317 5499

Cawangan Johor Bahru :
45A&B, Jalan Persisiran Perling,
Taman Perling,
81200 Johor Bahru, Johor.
Telefon: 07-235 8999

Cawangan Sungai Petani, Kedah:
No. 86B, 1st Floor,
Jalan Pengkalan,Taman Pekan Baru,
08000 Sungai Petani, Kedah.
Telefon: 04-423 2999

Cawangan Ipoh:
No.45, 45A & 45B, Jalan Yang Kalsom,
30250 Ipoh, Perak.
Telefon: 05-242 8999

Cawangan Kuantan, Pahang :
A-6624 1st and 2nd floor, Jalan Beserah
25250 Kuantan, Pahang.
Telefon: 09-567 8916

Cawangan Kelantan:
Tingkat 1, Lot 257, Jalan Kebun Sultan,
15000 Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.
Telefon: 09-746 2999

Cawangan Kuala Terengganu :
16A, 1st & 2nd Floor,
Jalan Sultan Ismail
20200 Kuala Terengganu,
Telefon: 09-626 3999

Cawangan Kuching, Sarawak:
3rd floor, Lots 456 & 457,
Al-ldrus Commercial Centre,
Jalan Satok, 93400 Kuching, Sarawak.
Telefon: 082-252 916

Kesimpulan.

1. Emas adalah aset. Jadi, membuat pelaburan emas menggunakan barang kemas tetetap menguntungkan anda. Namun anda perlu memilih barang kemas terbaik. Dengan adanya barang kemas i-series, pelabur emas kini boleh memaksimakan keuntungan melalui pelaburan barang kemas.

2. Anda boleh menggunakan spesifikasi i-Series sebagai perbandingan dengan barang kemas di kedai emas. Anda akan mendapati barang kemas i-Series adalah jauh lebih menguntungkan pembelinya.

3. Dengan cawangan Public Gold di seluruh negara, kini anda boleh mendapatkan barang kemas i-Series dengan mudah.

p/s:

1. Jangan lupa berkongsi ilmu emas dengan rakan-rakan anda, klik ikon FB di bawah untuk share artikel ini dengan rakan-rakan FB anda. Mereka pasti berterima kasih kepada anda.

2. Berminat mempelajari ilmu pelaburan emas dan teknik2 menjana keuntungan dengan emas di Malaysia dengan pantas.hubungi saya


sumber : http://jutawanemas.com/