Wednesday, 24 August 2011

Teknik-teknik Membuat Untung Melalui Emas Fizikal

sumber ; http://blog.aidan.com.my/2010/01/emas-teknik-teknik-membuat-untung-melalui-emas-fizikal/

Assalamualaikum wbt

Terdapat beberapa teknik untuk menjana serta memaksimumkan keuntungan melalui emas fizikal. Namun pada entri kali ini, saya merancang untuk lebih menekankan mengenai teknik “Pajak-Beli-Pajak” sahaja.

Pada 1/12/09 yang lalu, saya telah gadaikan hampir kesemua emas (kecuali syiling emas 1 dinar) yang saya telah beli pada 11/11/09 (sila rujuk entri Emas: Satu Permulaan) di Ar-Rahnu Bank Rakyat, Cawangan Batu Caves, Selangor. Berikut adalah maklumat terperinci berkaitan gadaian emas yang di buat:

pajak1

(Click the above picture to enlarge)

*Price/gramme = harga emas semasa yang dikeluarkan oleh Bank Rakyat pada hari tersebut.

**Marhun = jumlah harga emas (Price per gramme x Total Weight) yang mengikut harga semasa yang dikeluarkan oleh Bank Rakyat pada hari tersebut.

Setelah mendapat pinjaman berjumlah 65% daripada nilai marhun, iaitu sebanyak RM68,256 saya telah beli lagi jongkong emas 20g sebanyak 24 ketul dengan jumlah harga sebanyak RM68,160. Bertambah lagi jumlah emas saya sebanyak 480g. :)

beli2

(Click the above picture to enlarge)

Pada keesokan harinya, saya gadaikan lagi di Ar-Rahnu 14 ketul jongkong emas 20g dengan nilai marhun sebanyak RM42,392 dan mendapat pinjaman 65% bersamaan RM27,554. Lebihan 10 ketul jongkong emas 20g yang lain, saya pegang in-hand. Saya tidak dapat menggadaikannya kerana jumlah pinjaman saya (RM68,256 + RM27,554 = RM95,810) sudah hampir mencapai had maksimum RM100K. Setiap orang hanya dibenar meminjam sehingga RM100K sahaja.

Sila klik ketiga-tiga gambar di bawah untuk melihat sendiri Surat Akuan Gadaian yang saya dapat.

pgold-pajak13 pgold-pajak22 pgold-pajak4

Hehehe…apa yang saya buat seterusnya dengan duit tersebut? SAYA BELI EMAS LAGI!! :D

Ya, saya beli lagi emas seperti berikut:

beli3

(Click the above picture to enlarge)

Ini bermakna, emas dalam tangan yang saya ada pada ketika ini adalah kesemua emas yang saya beli pada belian yang terakhir dan termasuk 10 ketul jongkong emas 20g yang saya tidak dapat gadai sebelum ini serta 11 keping syiling 1 dinar yang saya beli pada mula-mula dulu. Selebihnya di ’simpan’ di Ar-Rahnu.

Hehe…dengan modal permulaan sebanyak RM100,419 saya telah mendapat jumlah emas sebanyak 760.5 gram. Tetapi setelah menggunakan teknik pajak-beli-pajak ini, jumlah emas terkini yang saya perolehi adalah sebanyak 1430.5 gram. Lebih daripada 1.4 kg tu! Masyuukk… :D

Mungkin kini ada antara anda yang bertanya, “Entri ni dah berjela-jela dah ni tapi still…macam mana nak maksimumkan untung dengan cara macam ni?

Mudah sahaja konsepnya. Kalau sekarang anda beli 1 jongkong emas 20g dengan harga RM2000 misalnya. Kemudian bulan June 2010 nanti harga emas naik dan anda boleh jual pada harga RM3000. Untung kasar anda adalah sebanyak RM1000 kan? Kalau 1 jongkong emas 20g anda sudah boleh buat untung kasar RM1000, macam mana kalau anda ada 24 jongkong emas 20g? 24 x RM1000 = RM24000!! masyuukk…hehe…ini hanyalah sebagai contoh. Pengiraannya bukanlah straight forward macam ni. Saya hanya mengambil contoh yang mudah supaya anda dapat nampak konsep asasnya dulu.

Baca lagi di bawah ini.

Now, kalau saya tak guna teknik pajak ni?… Kalau saya tak guna teknik pajak ni, dengan pelaburan permulaan sebanyak RM100,419, saya hanya ada 4 jongkong emas 20g. Sekarang??…Sekarang saya sudah ada 30 jongkong emas 20g!!

Sebab tu saya ada nyatakan di atas tadi, “dengan modal permulaan sebanyak RM100,419 saya telah mendapat jumlah emas sebanyak 760.5 gram. Tetapi setelah menggunakan teknik pajak-beli-pajak ini, jumlah emas terkini yang saya perolehi adalah sebanyak 1430.5 gram. Lebih daripada 1.4 kg tu!“.

Bila harga emas naik melambung dan anda berminat nak jual, maka jual lah step by step. First, jual emas-emas yang ada in-hand. Dapat untung, pergi tebus emas-emas yang anda gadai pada kali yang terakhir sebelum ini. Dah dapat emas, jual lagi. Kemudian sekali lagi, dah dapat untung, tebus emas-emas anda lagi. Begitulah seterusnya. Sehinggalah emas-emas anda sudah tidak ada lagi di Ar-Rahnu.

Dan…cara yang paling baik ialah untuk memajak di Ar-Rahnu ketika harga emas mengalami market correction. Maknanya, bila harga turun, anda beli emas lagi, pajak dan dapat duit. Bila turun lagi, anda beli lagi emas menggunakan duit yang anda dapat melalui pajakan sebelum ini dan pajak emas-emas tu lagi. Begitulah seterusnya. Dengan teknik ini, anda sudah pun melakukan ‘cost averaging‘ iaitu, kos purata anda membeli kesemua emas fizikal dapat dikurangkan dan pada masa yang sama anda dapat menambah jumlah emas dalam simpanan anda. Hehe…berbaloi-baloi…

Namun, sudah pasti anda perlu consider upah simpan yang dikenakan oleh Ar-Rahnu sebagai kos anda. Macam mana nak cari duit untuk bayar upah simpan Ar-Rahnu tu, kita boleh bincang nanti dalam entri Emas: Cara Nak Dapat Duit Untuk Beli Emas Fizikal.

Cuma…anda kena berhat-hati dengan beberapa perkara. Antaranya ialah, sekiranya matlamat anda ialah hendak memaksimumkan keuntungan melalui emas fizikal yang anda beli, maka jangan sesekali gunakan duit yang anda dapat hasil daripada pajakan tersebut untuk kegunaan-kegunaan yang lain. Pastikan anda beli emas lagi. Setelah pajakan yang terakhir anda buat, pastikan anda beli emas lagi. Pastikan pada akhirnya…anda ada emas fizikal in-hand. Bukan duit! Ingat pesanan ni betul2.

Oh ye, pastikan juga anda membeli jongkong emas atau syiling/dinar emas ye. Bukan barang kemas atau akaun pelaburan emas. Baca entri ni nanti; Emas: Jongkong Emas, Dinar Emas ATAU Barang Kemas.

Apatah lagi skim2 pelaburan emas yang mengarut yang bersepah-sepah di luar sana. Make sure anda yang pegang ketulan-ketulan emas yang anda beli. Kalau mereka jual ketulan2 emas kepada anda tetapi setelah beli, mereka meletakkan syarat yang anda mesti biar mereka pegang ketulan2 emas anda…maka jauhilah mereka. Bab ni saya rancang nak bercerita dalam entri Emas: Skim Pelaburan Emas Sampah.

Kalau bagi Ar-Rahnu ‘pegang’ takpe. Tu dah boleh di kira sebagai ’safety box’ anda secara tak langsung. :)

Sekian. Wassalam.

Discalmer: Teknik ini adalah panduan semata-mata berdasarkan pengalaman saya.Setiap orang akan mendapat hasil yang berbeza-beza bergantung kepada entry point anda, keadaan harga pasaran emas, tempoh masa anda membuat teknik ini, exit point dan pengalaman anda sendiri.

Monday, 22 August 2011

Keuntungan Lumayan Melalui Jual Beli Emas

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Saya pasti anda semua ingin mengetahui bagaimana menjana keuntungan melalui aktiviti jual beli emas.

Memandangkan terdapat banyak cara membuat keuntungan daripada business emas nie, maka saya kupas topik ini kepada beberapa bahagian. Ini ialah bahagian pertama artikel ini.

Untuk pengetahuan anda, berapa banyak pendapatan yang anda akan perolehi daripada aktiviti trading emas ini bergantung kepada beberapa faktor iaitu:

1. Ilmu pengetahuan anda berkenaan emas
2. Modal yang anda ada
3. Networking anda (berapa ramai supplier, buyer dan investor yang anda kenal)
4. Kejujuran/trustworthy (sejauh mana orang percaya kat anda)

Ok, sekarang kita lihat antara kaedah buat duit dalam trading emas nie:

Kaedah Pertama:

Beli emas fizikal pada harga rendah dan jual pada harga tinggi.


Emas fizikal pilihan; syiling emas, Dinar dan gold Bar.

Ini adalah kaedah yang termudah sekali. Anda beli emas fizikal seperti Syiling Kijang Emas, Dinar Emas, syiling emas dari UOB Bank, Poh Kong Bunga Raya, PAMP Suisse gold bar kemudian simpan.

Apabila harga naik melepasi target keuntungan anda maka anda boleh jual balik kat bank atau kedai emas dan mendapat keuntungan.

Contoh bagi Kijang Emas:

Berdasarkan kepada jadual diatas, anda dapati harga Kijang Emas memang naik. Tapi untuk membuat untung, anda sendiri yang tentukan :)

Kebaikan:
1. anda berkemungkinan boleh menjual dengan harga yang lebih tinggi dari harga pasaran kepada orang yang berminat nak beli. So boleh tambah profit lagi :)

Kelemahan:
1. Kalau anda nak pakai kaedah beli harga rendah dan jual harga tinggi utk jangkamasa pendek, maka tak berapa sesuai guna emas fizikal. Ini kerana syiling emas nie produk yang hot. Selalu out of stock. So takut nanti bila nak beli balik stok dah tak ada.

Kaedah kedua:

Buat loan bank semaksima mungkin (antara 5 ke 10 tahun) dan beli syiling emas 1Oz seperti Kijang Emas, Syiling Emas dari UOB Bank atau Dinar Emas.

Dengan membuat pinjaman, anda boleh membeli emas dengan kuantiti yang lebih banyak. Untung pun InsyaAllah banyak :)

Kemudian simpan syiling emas berkenaan sehingga loan habis bayar. Anda akan mendapati kenaikan harga emas tersebut akan cover duit loan dan akan berikan anda keuntungan.

Untuk maklumat lanjut, sila refer posting saya yang bertajuk:
Buat loan bank untuk beli Emas. Untung ke?

Kaedah ketiga:

Membeli dan menjual emas melalui Public Bank Gold Investment Account.

Public Bank menjual emas mengikut pergerakan harga emas dunia
(spot gold + exchange rate bank + untung bank).

Anda boleh membuat keuntungan yang menarik melalui kaedah Ini.

Caranya ialah membeli emas apabila harga turun dan menjual kembali apabila harga emas naik.

Memandangkan perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (RM3) maka anda boleh mendapat keuntungan lumayan jika harga emas naik melebihi RM3.

hehehe.. mari kita lihat contoh sebenar:

Pada 12/9/2008 harga jualan emas Public Bank ialah RM85.99/gram

Pada 19/9/2008 harga emas naik menjadi RM92.71/gram


Ini adalah keuntungan RM6.72/gram (7.81%) dalam masa seminggu!

Katakan anda membeli 302 gram emas, dan anda jual balik 300 gram pada 19/9/2008
(kena simpan min 2 gram dalam akaun) maka

anda akan untung RM6.72 x 300 = RM2016.00!!

Kemudian, nak dijadikan cerita, harga emas terus naik daripada 19/9/2008…
Setelah 2 minggu (26/9/2008) harganya mencecah RM96.27


Ini adalah keuntungan RM10.28/gram (11.95%) selepas 2 minggu!!!

Dalam tempoh 2 minggu sahaja 300 gram emas yang anda beli kat Public Bank akan memberikan keuntungan sebanyak RM3084.00
(RM10.28 x 300 gram = RM3084)

Kalah dividen setahun ASB betul tak? :)

Jika anda nak tahu harga semasa Gold Investment Account Public Bank
klik sini: http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

Kebaikan:
1. Takder masalah stok abis. Mudah dibeli dan dijual balik kat bank.
2. Public Bank ada di seluruh Malaysia, so anda mudah nak pergi beli
3. Kos membuka akaun yang rendah (cuma beli 20 gram permulaan)
4. Dalam jangkamasa panjang emas akan naik harga, so cepat atau lambat anda tetap akan untung.

Kelemahan:
1. Kena pandai baca timing, bila nak beli dan bila nak jual. Anda kena peka terhadap tinggi rendah harga emas bulanan dan tahunan. Once anda dah mahir timing.. hehehe.. anda akan kaya (err.. tengok modal jugak lah..)

Ok, itu sahaja untuk part 1.

Diharap anda bersabar menunggu artikel part 2: Keuntungan lumayan melalui trading emas. Tekniknya lebih sofistikated.

Ok then, selamat berpuasa. Hari raya dah dekat :)
Jadi disini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca. Terima kasih atas sokongan anda.

Friday, 19 August 2011

Persiapan Minda Sebelum Memulakan Pelaburan Emas dan 3 Pelan Tindakan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semuanya sentiasa sihat dan ceria adanya. Maklumlah kita sudah berada di penghujung Ramadan. Semoga amalan kita sentiasa diberkati Allah SWT.

Baiklah, semalam harga emas telah naik mendadak sebanyak 17 USD/Oz (menjadi USD 1249) sepanjang urusniaga pasaran NYMEX (New York Mercantile Exchange).

Ceria pelabur-pelabur emas semalam tengok harga emas naik banyak :)

Kalau nak tahu tentang NYMEX, (sila klik sini)


Gambar: Graf harga emas kat kitco (http://www.kitco.com/charts/livegold.html)

.

Bagi mereka yang belum lagi memulakan pelaburan emas anda, jangan la tunggu lama-lama.

Nanti bila harga melonjak terlalu tinggi, anda cuma boleh tengok ajer… dah terlepas kapal terbang.

Okie, sekarang saya ingin memberikan panduan mengenai persiapan minda dan 3 pelan tindakan sebelum memulakan pelaburan emas dan ketika sedang membuat pelaburan emas.

Topik ini terkandung di dalam Ebook Saya“Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas Edisi 2010″ Saya copy paste kat sini untuk share dengan anda (klik sini).

Ramai lagi orang kat luar sana yang baca blog nie dah lama tetapi masih teragak-agak. Selepas membaca topik daripada e-book nie anda akan mendapat panduan untuk mengambil tindakan yang mantap.

————————–e-book copy paste start here——————————————————

Topik 5: Bagaimana menjana keuntungan dengan pelaburan emas?

Baiklah, sekarang saya ingin berkongsi cara-cara membuat keuntungan dengan emas.

Saya pasti ini adalah topik yang sangat menarik.

Pelaburan emas akan memberikan pulangan yang lumayan jika anda memahami dan menguasai teknik-teknik yang saya akan kongsikan dibawah.

Namun anda perlu siapkan minda anda terlebih dahulu. Bila minda sudah bersedia.. semuanya mudah belaka :)

.

Siapkan minda anda terlebih dahulu.

First sekali, sebagai pelabur emas anda perlu memahami perkara-perkara dibawah:

1. Emas adalah pelaburan jangka masa sederhana dan panjang. Ia memang akan
menguntungkan pelabur. Tempoh masa untuk pelaburan emas disarankan
sekurang-kurangnya 1 tahun ke atas. Kesabaran penting kerana ia melibatkan
proses menunggu harga emas naik dan turun.

2. Di dalam pelaburan emas, anda perlu menggunakan konsep mulakan sekarang.
Beli emas dulu kemudian tunggu (buy first then wait), bukannya tunggu masa
yang sesuai untuk bermula.

3. Sebagai komoditi, harga emas sentiasa ada turun naiknya tetapi di dalam
jangka masa panjang harganya akan meningkat naik.

4. Pelaburan emas tidak menjamin pendapatan tetap setiap bulan.
Jika anda mahu menjana pendapatan setiap bulan maka pelaburan emas
bukanlah jawapannya. Jawapannya ialah perniagaan emas.
Ya! Anda kena melabur sambil berniaga emas.

5. Pelaburan emas yang sebenar bukanlah dengan cara menyertai skim-skim
pelaburan emas. Anda akan temui beberapa syarikat yang menawarkan
pulangan lumayan jika anda melabur emas dengan syarikat mereka
(contohnya memberikan pulangan tetap 2%-3% sebulan).
Ini kerana risikonya adalah tinggi. Sudah banyak syarikat yang menawarkan
pelaburan emas telah diserbu oleh Bank Negara Malaysia atau cabut lari.

6. Semakin banyak ilmu yang anda perolehi maka menjana pendapatan
dengan emas akan menjadi lebih mudah. Justeru anda perlu rajin membaca
laman-laman web yang berkenaan emas. Contohnya ialah:

i. Kitco (www.kitco.com)
ii. The Bullion Desk (www.thebulliondesk.com)
iii. Goldsilver.com (www.goldsilver.com)
iv. Mineweb (www.mineweb.com)
v. Casey Research (www.caseyresearch.com)
vii. Bullionvault Gold News (http://goldnews.bullionvault.com/)
viii. World Gold Council (http://www.gold.org/)

Baiklah, sekarang saya akan bercerita tentang pelan tindakan. Untuk pengetahuan anda pelaburan emas yang baik memerlukan strategi dan pelan tindakan yang baik.

Inilah dia pelan tindakan anda.

Pelan tindakan.

Terdapat 3 pelan tindakan yang perlu anda ambil:

  1. Tindakan pertama: mulakan sekarang! Beli emas dulu kemudian baru tunggu(buy gold first then wait), bukannya tunggu masa yang sesuai untuk bermula.
  2. Tindakan kedua: Beli emas secara konsisten.
  3. Tindakan ketiga: –untuk lebih untung lebih buat tindakan nie — (baca dalam ebook)

Tindakan pertama: Beli emas dahulu, kemudian baru tunggu.

Tindakan pertama adalah MULAKAN SEKARANG!

Anda perlu membeli emas dahulu kemudian barulah tunggu harganya naik.

Ramai orang yang baru hendak bermula akan terasa teragak-agak untuk membeli emas mereka untuk kali pertama. Keadaan ini biasanya berlaku apabila harga emas sedang tinggi. Mereka takut selepas membuat pembelian tiba-tiba harga emas jatuh dan mereka akan rugi. Mentaliti ini perlu dielakkan sama sekali.

Ramai yang teragak-agak untuk memulakan pelaburan emas walaupun tahu ianya sangat menguntungkan dan emas memang naik harga di dalam jangkamasa panjang. Mereka merasakan harga emas “mahal”.

Ya memang betul emas memang mahal. Ia akan menjadi lebih mahal :)


Gambar: Harga emas makin lama makin naik.

Saya tak pernah jumpa orang yang cakap harga emas adalah murah. Perasaan mahal itu hanyalah bisikan otak kiri anda sahaja. Usah pedulikan ia. Yang penting anda perlu bertindak.

Emas adalah pelaburan jangkamasa panjang (setahun keatas). Walau apa juga harga emas ketika itu anda perlu membeli emas dahulu, kemudian baru menunggu. Sekarang ialah zaman kenaikan harga emas. Dimana sahaja harga permulaan anda, anda akan tetap untung.

Jadi ambil tindakan sekarang!!


Langkah pertama – beli emas sekarang!

Tindakan kedua: Beli emas secara konsisten.

Setelah memulakan langkah pertama anda, maka langkah kedua ialah membeli emas secara konsisten. Dengan kata lain, anda perlu menetapkan matlamat untuk memiliki emas setiap beberapa bulan. Contohnya anda meletakkan target untuk membeli sebiji dinar setiap 3 bulan.

Dengan mengambil tindakan membeli emas secara konsisten, anda akan memperoleh keuntungan dengan kaedah pemurataan kos (cost averaging). Di dalam trend harga emas yang menaik, purata harga emas yang anda beli akan semakin menurun jika anda membeli emas dengan konsisten.

Bagaimana kaedah pemurataan kos menguntungkan pelabur emas di dalam jangkamasa panjang.

Untuk memudahkan anda melihat keuntungan mengunakan teknik pemurataan kos, saya akan berikan anda satu contoh:

Andaian 1: Anda telah memulakan pelaburan emas daripada tahun 2006 sehingga tahun 2009.

Andaian 2: Anda membeli 1 keping syiling Kijang Emas ½ Oz secara tetap sebanyak 4 kali setahun. Syiling Kijang Emas ini anda beli setiap bulan Januari, Mei, September, Disember.

(anda boleh merujuk sejarah harga Kijang Emas di laman web Bank Negara Malaysia)
di laman web: http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=12&pg=141 )

Daripada jadual diatas, apabila anda mencampurkan keseluruhan harga syiling Kijang Emas daripada tahun 2006 – 2009, jumlahnya ialah RM23,257 dan anda mempunyai 16 keping Kijang Emas.

Jadi, kos purata setiap Kijang Emas ialah RM1453 setiap satu.

Pada 1/6/2010 nilai belian balik kijang emas ialah RM2027. Jika anda menjual kesemua 16 keping syiling Kijang Emas maka keuntungan anda ialah:

(RM2027 – RM1453) x 16 keping = RM9184.00

Ini adalah keuntungan sebanyak 39.49%

Dengan membeli sebiji Kijang Emas secara konsisten, anda akan mendapati bahawa harga purata bagi setiap syiling akan menjadi lebih rendah.

p/s: Bagi memudahkan pengiraan saya andaikan anda hendak jual semua syiling Kijang Emas tersebut. Tetapi mungkin anda akan menjual 15 keping sahaja kerana Kijang Emas yang dibeli pada 1/12/2009 itu belum untung lagi.

TIPS! Bagaimana memaksimakan lagi keuntungan pelaburan emas anda menggunakan teknik pemurataan kos?

Untuk memaksimakan lagi keuntungan anda perlu menggunakan teknik ini:

(.. teknik ini diceritakan di dalam ebook saya, jika anda rasakan ilmu emas ini sangat menarik, apa kata anda dapatkan ebook “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas”

Saya jamin ilmu yang ada kat dalam ebook ini akan memudahkan anda membuat pelaburan emas yang tepat, selamat dan menguntungkan)

Kesimpulan:

1. Ilmu emas sangat menguntungkan jika dibuat dengan betul.

2. Ilmu pelaburan emas yang lengkap boleh diperolehi di dalam ebook saya
“Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas Edisi 2010″. (klik sini)
Anda boleh beli jika mahukan ilmu emas yang lengkap.

3. Setelah mendapat ilmu yang betul, anda perlu membuat tindakan.

4. Kongsikan ilmu pelaburan emas dengan rakan-rakan Facebook anda.
Klik ikon recommend/syorkan di bawah sana.
Mereka akan berterima kasih kepada anda.

Saya doakan anda yang bertindak akan kaya dan berjaya.

Selamat berpuasa dan bersedia untuk raya :)

Dalam Apa Jua Situasi Ekonomi dan Politik, Menyimpan Emas Menguntungkan Anda.




main1Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Saya berharap anda sihat walafiat.

Saya nie baru nak recover dari demam dan batuk.

Letih … so pembaca semua, tolong doakan saya sihat ok!

Harga emas turun banyak sekarang.
Dalam USD870 per Oz.

Jadi ini adalah masa terbaik untuk membeli emas :)

baiklah, untuk posting kali ini kita akan melihat peranan emas di dalam 2 situasi yang berbeza.

Yang pertama, ketika keadaan aman, seperti di Malaysia dan kedua ketika krisis ekonomi dan politik, seperti yang sedang berlaku di negara Zimbabwe.

Peranan emas ketika negara aman dan makmur.

Bagi kita rakyat Malaysia, apabila kita membeli emas, biasanya ada 4 tujuan:

1. Sebagai penyimpan kekayaan (harga emas stabil/naik dalam jangkamasa panjang)
2. Sebagai pelaburan - untung beli ketika harga rendah, jual ketika harga tinggi
3. Sebagai barang kemas sebab nak nampak cantik.
4. Hantaran kahwin

Memandangkan kita berada di dalam keadaan yang sangat aman dan ekonomi yang stabil, tidak pernah terlintas di hati kita bahawa emas adalah penyelamat nyawa, duit ataupun penentu hidup atau mati betul tak?

Peranan emas ketika kegawatan ekonomi dan politik.

Di dalam keadaan kegawatan ekonomi atau politik, emas akan memainkan peranan utama sebagai medium pertukaran – atau wang. Ketika itu manusia tidak akan mempercayai wang kertas kerana wang kertas hanyalah – kertas! tak ada nilai.

Contoh yang paling mudah ialah apa yang berlaku di Negara Zimbabwe.

Ketika ini keadaan ekonomi dan politik Zimbabwe adalah tidak menentu. Kadar inflasi di Zimbabwe mencecah 5 sextillion peratus (ada 21 biji kosong)

huge-inflation
5 ,000,000,000,000,000,000,000% inflasi. Pergh… teruk giler…

100-billion-dollar
Wang 100 billion Zimbabwean Dollar cuma boleh membeli 3 biji telur.

Pada tahun 1980, Zimbabwean Dollar mempunyai nilai yang lebih tinggi daripada USD, tetapi kerana pemerintah yang sesuka hati mencetak wang kertas, maka nilai wang negara Zimbabwe telah kehilangan nilainya (baca kat sini)

carry-money
Wang kertas Zimbabwe tak laku…

Kehidupan rakyat Zimbabwe.

Saudara saudari sekalian, dengan keadaan politik dan ekonomi yang tidak stabil kehidupan mereka sangat sukar. Wang kertas tidak ada nilai.

Jadi, bagaimana mereka meneruskan kehidupan? Apa yang mereka gunakan sebagai duit?

Jawapannya. Emas.

Untuk meneruskan kehidupan rakyat Zimbabwe terpaksa mendulang emas. Ini kerana emas diterima sebagai wang.

Anda mesti lihat video kat bawah nie… wajib tengok…

Kat sana, emas nie menentukan hidup atau mati. Kalau tak ada emas, maka tak boleh beli makanan – anda akan mati kebuluran.

Roti, bijirin, minyak masak dan berbagai barangan keperluan dibeli menggunakan emas.

gold-for-bread
Nak beli roti nie? bayar dengan 0.1 gram emas

dont-remember
Wang kertas tak laku pun..

everything-they-want-gold
Segala keperluan dibeli menggunakan emas

without-03g-gold-you-wont-survive
Di Zimbabwe, tanpa emas anda tak boleh hidup.

because-hunger
Mereka mendulang emas untuk meneruskan kehidupan

starving
Rakyat Zimbabwe yang kelaparan… 3 hari tak makan

fighting-for-life1
Emas adalah penyambung kehidupan.

Kesimpulannya.

Walau apa jua keadaan ekonomi dan politik, orang yang menyimpan emas tetap akan untung. Bagi kita rakyat Malaysia, kita amat bertuah kerana negara kita aman, stabil dan makmur. Jadi kalau kita simpan emas ianya lebih kepada menyimpan kekayaan dan membuat pelaburan.

Kita tetap untung.

Dalam situasi yang politik dan ekonomi yang tidak stabil, emas akan menjadi penyelamat nyawa kita dan keluarga kita. Inilah yang akan menjadi wang nanti.

Jadi, dengan harga emas yang turun sekarang nie anda dah boleh beli emas. So apa tunggu lagi, mulakan simpanan emas anda sekarang!